rss search

next page next page close

Jom Kuruskan Badan

Banyak orang cakap kalau lepas kahwin badan mesti naik. Tak kira sama aada lelaki atau perempuan. Nanamun, mengikut trend yang daku kaji, terdapat sesetengah orang yang masih tidak naik badannya. Hal ini setelah dikaji dengan mendalam ianya disebabkan mereka duduk masih berjauhan atau PJJ. Itu satu tip yang bagus. hehe. Namun begitu juga, hasil kajian daku lagi, setelah berkahwin, berat badan seseorang akan naik, dan kemudian akan turun semula hasil kawalan pemakanan dan cara hidup sihat setelah mereka insaf.

Terdapat beberapa faktor yang ku kenalpasti (anda boleh menambahnya selepas ini) yang menyebabkan berlakunya kenaikan berat badan secara mendadak;

1. Terlalu banyak makanan – isteri atau suami (opss.. haha) yang suka memasak dan makanan bukan disediakan untuk 2 orang tapi 4 atau 5 orang
2. Terlalu banyak makan – sekejap-sekejap makan. sekejap-sekejap makan. jumpa aiskrim makan. jumpa burger makan. jumpa nasik makan.
3. Kurang senaman – balik keje je isteri dah masak. tak pun isteri atau suami nak pegi jenjalan, kena teman. tak pun ada sahajalah agenda salah seorang. maka, senaman tu confirm tak sempat buat.
4. Kurang berfikir atau beraktiviti – dulu macam-macam kena fikir. kerja. kerja. planning 5 tahun. planning 1 tahun. planning itu ini. bisnes. dulu macam-macam kena buat. basuh baju. masak. tak pun start moto pegi beli makanan. pikir pulak nak makan apa. lepas tu jumpa klien. tak pun jumpa makwe untuk dating. shopping sana. tgk wyg sini.
5. Kurang aktiviti sosial – dah ada rumah sendiri, takkan nak keluar lagi. maka kurangnya aktiviti melepak di luar seperti tengok wayang, shopping, joging, lepaking kat kedai mamak, study dekat McD dan sebagainya.

Maka, jika kita boleh sebaiknya menjaga kembali kesihatan tubuh badan selepas berkahwin memang amat mengagumkan. tengok artis yang dah kahwin, semua hot je. Bertambah lak hotnya. Maka baik lelaki mahupun perempuan, masing-masing hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan dan bagi perempuan lebih-lebih lagi, jagalah badan anda kerana ia adalah aset anda. Eh. haha. Ni membe yang cakap lah. Betul jugak tuh.

Oleh itu, saya ingin keep track dengan berat badan saya selama 6 bulan. Let’s see how it goes. Kalau bertambah atau berkurang tidak mengapa. Just nak tengok flow sahaja. hehe. Jom Kuruskan Badan. Kempen ini dilancarkan oleh rakan saya yang mempunyi page Lu Slim La Beb di Facebook yang baru sahaja membeli domain ikurus.com Hahaha. Tengok weh aku promote.

Oh ya. Nanamun daku mengagumi seorang rakan yang tidak makan atau jarang makan malam dan makan sikit tegahari walaupun beliau itu sudah kurus kering. Makan lah weh. Isk2. Kene tiup angin karang… :p kalau makan sikit, dah boleh jadi model. ;p

Sekian.

Berat pada:
4/2/2012 – 61 kg
15/2/2012 –
1/3/2012 –
15/3/2012 –
1/4/2012 –
15/4/2012 –
1/5/2012 –
15/5/2012 –
1/6/2012 –
15/6/2012 –
1/7/2012 –
15/7/2012 –


next page next page close

Unveiled Peribahasa Melayu Literally

Peribahasa Melayu has never been interesting for me until it became the topic for a hot debate during lunch hour with my boss a few months back.

At first the argue was about technical and political decision and how people reacting to it. To be honest, I see people nowadays react depends on their knowledge, not taken the experts, who have deep idea what this is all about. Taking Lynas as the example, people will buy the provocation rather than accepting the technicality the experts trying to prove. It is two contrast in view and politic play important role in twisting any human decision.

Lynas is a hardcore example. Then we came to this Peribahasa Melayu.

“Saya ini orang sastera. Kalau you nak tahu, orang sastera ni a bit different dengan orang teknikal.”

“Prove it.”

“Okay, kita akan interpret differently depends on our knowledge. Contohnya peribahasa melayu. Based on your knowledge, cuba you tafsirkan Sepandai-pandai Tupai Melompat Akhirnya Jatu Ke Tanah Jua.”

“Hahaha. Okay.. Itu, tupai tu lompat-lompatlah. Lepas tu dia terjatuh lepas dia penat. Kira melambangkan, kalau terel macam mana pun, akan kecundang juga akhirnya.”

“Ok. Good. Itu secara literally. Dan you dapat jawab sebab you boleh bayangkan bagaimana. Cuba ini pula. Logik tak kalau, Seperti Melepaskan Batuk Di Tangga.”

“Itu..orang tu batuk-batuk. Tapi pada zaman dahulu, orang yang batuk tu sepatutnya batuk dalam rumah. Tapi dia batuk kat tangga.”

“Jadi apa kaitan batuk dengan tangga?”

“Mungkin sepatutnya tidak boleh batuk di tangga. Macam tak habis kerja.?”

“Hm…. Hm… Salah. Lagi?”

“Eh ada jawapan ek. Ok. Orang sepatutnya memberi salam sebelum masuk rumah. Rumah dulu-dulu ada tangga. Tapi dia batuk pulak di tangga. Jadi, kerja memberi salam itu tidak habis.”

“Salah juga.”

Setelah 20 minit…

“Ok, I bagitau u jawapan. Bagi negeri pantai timur, Kelantan, batok ialah benda seakan sebuah gayung. Pada zaman dahulu, orang Melayu akan pakai berkaki ayam atau pakai capal untuk ke mana-mana. Sudah menjadi kebiasaan, jika ingin memasuki rumah orang yang kebanyakannya mempunyai tangga, kaki akan dibasuh terlebih dahulu di luar. Terdapat tempayan dan juga gayung yang dipanggil batok ini di luar. Maka, jika ia ditinggalkan di tangga bermakna, kerja tersebut tidak habis.”

Picture 3: Batok is some kind of gayung made by tempurung.

“Wow! Menarik tu. Sepanjang 26 tahun, tolak 7 tahun lepas belajar Peribahasa Melayu, saya tak pernah tahu yang ini. Maksud saya batuk itu ialah batok. Bukan batuk. Cikgu kat sekolah tak pernah ajar pun.”

“Itulah the art of literature. I belajar semua tu. I dah agak dah mesti cikgu you tak pernah mention kan. Ntah2 dia pun tak tahu. ;p”

— The above Peribahasa has been discussed during translation from Malay to English on Memoir of Tun Dr Mahathir, which the translator takes ‘batuk’ literally – he put ‘cough’ as the translation.

————-

Another case:

Recently I was mentioned by my other boss that the same situation goes to peribahasa ‘ Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi‘. So, if we can imagine it logically, it means we put our hope on the fence so that it will protect the paddy. Logic isn’t it? But come to think, how can a fence eats paddy?

The answer is that is not pagar (fence) but Pegar (a bird). Pegar is a bird that usually seen at the paddy field. The function of this bird is to protect the paddy field from other


next page next page close

Seperti Pelacur first class layan husband?

Wow, this is something…gross. Lolz. Wifey can never be the same or mean to be the same literally to prostitues. The idea of serving husband like first class prostitutes to prevent straying and social problems is good, and thought that Persatuan Isteri Taat to include sex training agenda in one of their activites will be something new (and awkward). “Macam Kamasutra la plak,” thought Palai would say that. =P From my point of view, she just making some fame by using those words and ideas to bring their society acknowledge by the public. Then there will be the funding, support and also more participation comes in.

“I like your idea, but I didn’t subscribe to it.” Quotes from my cousin’s favourite line. :p

Women, especially wifes can never compared to prostitutes or first class prostitues. The reasons are the same as three points (out of 5, sorry dear) mention in Yu-Kym‘s blog. I totally agree on point no

1. Pelacur kelas pertama tidak memasak, tidak membasuh baju, mengemas rumah dan menjaga anak-anak untuk anda,

2. Pelacur kelas pertama tidak bekerja pada hari biasa atau siang hari membuatkan mereka tidak letih pada malam hari. Malah, mereka memperoleh wang yang banyak daripada kerja tersebut dan boleh dibelanjakan seorang diri.

5. Pelacur kelas pertama tidur dengan banyak lelaki dan mempunyai pengalaman yang banyak. (This is gross).

Bagaimakah seorang isteri untuk melayan si suami sebagai seorang pelacur kelas pertama jika ketiga-tiga point di atas tidak dipenuhi? Hehe.

So, to all husbands out there, appreciate your wife and to wives out there please serve your husband well. That’s all I’m saying because I’m not married yet. And I hope I can be the best husband for my wife. At least moderate. Not too good, not too less. Setiap kehidupan mesti ada cabarannya. To my future wife, I love you dear, for every ‘masa’ in my daily life.

P/S: Tqvm to my Mrs Panda for continuously doing the wake up call since a few months ago. (The only time I recalled you missed only when we were on different GMTs.) Ni yang sayang die ni. :p


next page next page close

Babies on April

There are too many of them; I am so sorry for those that I missed.

1 April – Azmiah
11 April – Suhaida
17 April – Su’aidah, Ameera
20 April – Fairuz Azwan
23 April – Firdaus Awang Kechil
24 April – Nur Nadzirah (sister), RudarulMorhaya, Abong (Hilmi), Firdaus Zakaria
27 April – Anisah

These are the least that I could remember (please forgive me if I left anyone, do let me know) and those people are important to me in some way. I’m so sorry because none of you received special present from me this year, yet. I probably a little bit messy this month as I am now working days and nights. Lolz. Selfish statement. Thank you everyone. Thank you for understanding. :p Yeah, busy with suaidah, nija or suhaida. Ye salah. Busy dengan kerja. Eh, didn’t I mention before I have an online calendar. Take a peek. I removed it thought it’s confidential to put it online.

Anyway Happy Birthday, guys! 🙂 May Allah blessed you always!!


next page next page close

Dunia Orang Takde Awek..

Teringin nak sambung battle. Tapi si john plak xde. Takpe malam karang dia free kot. Inilah permainan mantap yang perlu dimainkan setiap remaja pada masa sekarang – Dunia Orang Takde Awek, iaitu DoTA.

Anyway, si John adalah yang terhebat sepanjang masa, until this very day:

Thanks John, you are lovely. Lolx. Now waiting for new comrades to join the battle. We are open for new recruitment. :p

Ah just for the record, we usually play on this game mode: -ap -ng -ne -fr and sometimes -ap -ng -ne -fr -st -sc (credit to Mr Palai for introducing this longer game mode.. satisfaction).

P/S: Mungkin ada benarnya Dota ni Dunia Orang Takde Awek sbb ramai yang main ni tak ingat awek punya.. Lolz.


next page next page close

Contest May 2009 – How much does this cost?

That day, I had some time lepakings with Fairuz at Gloria Jeans during work time. We were discussing some projects that worth some.. ehem2.. money. Oh haha, don’t think we stoling some bones (curi tulang), it was with boss permission. :p

But that is not a major concern for you guys to know. Here is some challenge for you. There we had a couple of drinks and a food as seen in the picture below:

For those who can guess the exact price or close to the exact ones, we (sorry to drag you also, Fairuz) will give you a MYSTERIOUS prize!

Large Coco Loco, Large GJ’s Original Iced Chappucino, and One QUICHE.

Contest open until 31 May 2009. I won’t forget. Keep commenting, guys! 🙂


Jom Kuruskan Badan

Banyak orang cakap kalau lepas kahwin badan mesti naik. Tak kira sama aada lelaki atau...
article post

Unveiled Peribahasa Melayu Literally

Peribahasa Melayu has never been interesting for me until it became the topic for a hot...
article post

Seperti Pelacur first class layan husband?

Wow, this is something…gross. Lolz. Wifey can never be the same or mean to be the...
article post

Babies on April

There are too many of them; I am so sorry for those that I missed. 1 April –...
article post

Dunia Orang Takde Awek..

Teringin nak sambung battle. Tapi si john plak xde. Takpe malam karang dia free kot....
article post

Contest May 2009 – How much does this cost?

That day, I had some time lepakings with Fairuz at Gloria Jeans during work time. We were...
article post