rss search

next page next page close

Combo pack! Doakan daku selamat tahun 2013

Assalamualaikum w.b.t.,

Sementara tiada mood kerja, dan ada mood menulis, ku updatekan jua perkara-perkara yang akan menjadi jurnalku. Hehe.

So, latest update, lets see… It’s been a very occupied months lately and will continues until end of the year.

I am grateful though in this life, although it has been a little bit hectic and busy in the early days, has never been easier through the end of the day.

I am also grateful that this life work as planned so far, Alhamdulillah..

So the combo were:

1. Daily Workload + 2. Daily Study

Then come up:

3. Weekend Biz

Then come up:

4. Future Baby

Then come up:

5. Daily additional workload as I will take my superior job

And those were effective simultaneously.

 

Luckily I have those helping hands around me, showing nothing to all those point above. 🙂

Special thanks to wifey, jaju, ayep, apai, and all others that has given tremendous support, ideas, hands, legs, and keeping me ‘alive’ in my tiredness.

Lets’s hope it work as planned. 🙂 InsyaAllah.

 

We never fail to plan (coz if we don’t, they said we plan to fail, lolz.) but the decision is Allah as he is the best planner.

 

Short story of the plan. Wifey has returned home since early this year. So, I didn’t plan to go anywhere this year. So, with a great opportunity from my very bestfriend, I enroll for continuing study for these 2 years. And to pick up fast, we took the same course as back to back is important to ensure stability of emotion, and discussion for understanding. There are a lot of wonderful plan in between which I should keep for myself without you, yes you, reader, planning to ruin it. Lolz.

Anyway, I wish all the best to you, reader, too.


next page next page close

Perkara berkenaan rumah lelong yang anda tidak diberitahu

Berbanding pada waktu dahulu, harga rumah sekarang sudah mencanak naiknya. Walaupun ada inisiatif kerajaan untuk membendung pembelian rumah yang bertujuan untuk dijual atau disewa, namun harga rumah tetap meningkat. Walaupun terdapat usaha untuk memberi insentif kepada penduduk untuk membeli rumah pertama, namun ia telah disalahguna oleh sesetengah pihak untuk menaikkan harga pembinaan. Spekulator juga salah satu penyebab kenaikan harga kerana mereka tidak dibelenggu dengan had pinjaman yang ditentukan oleh bank. Berbalik kepada kisah rumah lelong, terdapat beberapa perkara yang tidak diberitahu jika anda bertujuan membeli rumah lelong. Tips ini adalah berdasarkan pengalaman daku sendiri. Antaranya ialah:

1. Sebelum lelong – Keadaan Rumah yang hendak dibeli

Perkara pertama yang anda perlu lakukan sebelum masuk membida ialah melihat sendiri rumah tersebut. Lihat dengan mata sendiri bagaimana keadaan rumah tersebut, persekitaran, akses ke kemudahan berdekatan; kedai, klinik, stesen bas, stesen lrt, restoran dan ambil tahu penyebab rumah tersebut dilelong. Selain itu, jika ia adalah apartment, pastikan anda bertanya tentang kos selenggara (maintenance fee) sebagai tambahan kepada installment yang anda bayar kepada bank setiap bulan.

2. Semasa lelong – 10 Percent downpayment dan cas extra

Selepas anda membida, jika anda tidak bernasib baik, harga rumah akan melambung tinggi melepasi taraf yang anda harapkan. Namun begitu jika anda masih cekal, anda akan menang juga membida juga dengan harga dibawah pasaran. Ingat, jangan membida pada atas harga pasaran melainkan ia mempunyai sentimental value kepada anda. Jadi, setelah selesai bida, anda perlu menjelaskan baki lagi nilai yang anda telah naikkan tersebut.

Katakan harga reserved ialah RM200k, dan selepas bida, anda menang dengan harga RM280k. Maka terdapat RM80k perbezaan, dan 10% daripada nilai itu iaitu RM8k perlu dijelaskan ketika itu juga tatkala anda ingin mengambil tandatangan dan resit downpayment tersebut.

3. Semasa lelong – Ulat-ulat Peminta Sedekah

Sebelum anda melangkah masuk ke tempat membida, jika anda duduk di luar bersama segerombolan pembida lain, akan ada beberapa orang akan mendekati anda bertanyakan rumah yang ingin anda bida. Jika anda bijak, anda tidak perlu memberitahu mereka. Namun begitu jika anda merasakan mereka juga turut inginkan rumah tersebut, maka kawtim akan dilakukan. Selalunya, kalau sesama agen,
“kasikla pj, asik you je”
‘ok la.. cincai 500’
“so berapa orang”
‘dia, dengan dia, ngan i. so 4 orang.’

Kalau dengan anda, kemungkinan mereka tidak mahu membida rumah tersebut, namun mereka kawtim juga untuk mendapat wang lebih. ‘kalau u kasik 1(k), i tarik diri’
“kalau i nak kasi you, i nak reserved price!” ha, katakan begini

Jadi, worse case scenario, duit lebih dalam RM1k-RM4k juga diperlukan jika anda ingin melakukan kawtim diluar. Pastikan anda kawtim dengan orang yang betul -betul mahukan rumah tersebut sebagai konsolasi jika anda menang tanpa bertanding. Kadang-kadang kawtim juga lebih murah jika anda masuk bid terus. Katakan harga rumah RM100k, 4 orang masuk. RM1k sorang, jadi total RM104k. Kalau masuk bid kemungkinan harga naik sehingga RM120k misalnya.

4. Selepas lelong – Peguam Tidak Mahu Ambil Kes atau Sengaja Lewatkan Proses

Komisyen kepada peguam selalunya diberikan oleh bank. Komisyen adalah berdasarkan percentage kepada harga rumah. Jadi bagi rumah-rumah yang dimenangi dibawah RM50k, mimpi ngeri anda baru sahaja bermula. Walaupun bank mudah menerima permohonan anda kerana rumah dibawah RM50k iaitu harga murah, pencarian peguam yang sanggup lakukan untuk anda bakal bermula. Jika anda kenal dan baik dengan mana-mana peguam, ia adalah sesuatu yang advantage bagi anda. Jika tidak, anda mungkin terseksa dengan tidak dapat mana-aman peguam, dan jika dapat, peguam tersebut akan meletakkan priority yang rendah untuk rumah itu menjadikan ia melebihi tempoh yang ditetapkan. Jika anda terlewat membayar kepada Assignee/Plaintif, maka penalti akan dikenakan berdasarkan harga harian. Jadi mulai hari ini, anda berkawanlah dengan peguam hartanah atau kenal mana-mana peguam yang baik hati yang sanggup tolong anda nanti. 😉

Worst case scenario, anda beli sahaja rumah itu dengan cash (wang tunai). Sumber kewangan anda bergantunglah sama ada personal loan, loan shark atau sedara-mara, adik, abang, ayah dan lain-lain lagi. 😉

5. Selepas lelong – Bil tunggakan dan sewa rumah

Selalunya, maintenace fee dengan cukai boleh diclaim semula dengan bank yang melelong melalui peguam. Tetapi bil elektrik dan air sebelum ini anda kena setelkan sendiri. Namun, jika tidak silap saya sekarang boleh buat seperate bil / bil berasingan iaitu untuk bil kepada diri anda sendiri atau kepada penyewa rumah tersebut. Anda cuma memerlukan Tenancy Agreement yang menyatakan hal tersebut. Maka jika teori ini betul, berkemungkinan bil yang tertunggak tersebut juga tidak perlu dijelaskan anda. Selain bil elektrik dan bil air, cukai tanah dan cukai pintu juga perlu dipindah nama oleh anda selepas memperoleh Sale And Purchased Agreement (S&P/ SPA) daripada bank.

Bagi sewa rumah pula, anda perlu membuat Tenancy Agreement kepada penyewa. Untung-untung anda mendapat wang sewaan percuma selama empat bulan semasa proses permohonan bank tersebut diluluskan.

Semoga ia membantu anda.


next page next page close

Fall For You ;)

Mp3 file


The best thing about tonight’s that we’re not fighting
Could it be that we have been this way before
I know you don’t think that I am trying
I know you’re wearing thin down to the core

But hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
You’re impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you I’d never fall apart
You always thought that I was stronger
I may have failed
But I have loved you from the start
Oh

But hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
It’s impossible

So breathe in so deep
Breathe me in
I’m yours to keep
And hold onto your words
Cause talk is cheap
And remember me tonight
When your asleep

Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
Tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
You’re impossible to find

next page next page close

What I have done?

Five years ago, there were many things a fresh so-called computer engineer, who passed his degree with 2.xx pointer dreamed. And yet he just can’t imagine there are many items in his wishlist that has been checked, only in his twenties. He is really grateful to Allah for rezekiNya.

Getting a job.  A good paying job. A good paying job with lesser work. :p

Graduates below than 3 pointer might feel less in confidence during first job interview. But lucky me, I was determined to get myself in this rare MNC Company with much better salary than what I demanded with two companies interviewed before. I like the friendly, professional, no-blame environment and learned a lot here.

Secured a life insurance

I got my first life insurance at the age of 23. I have no idea what it was about, but I am the one who called the agent to sign up. At that time, the insurance agent shocked and he looked at the pemplate he holds stating with the age table started only with 25. What a memory. He was about to “cuba fikir apa jadi kat mak ayah nanti kalau kita tiba-tiba kemalangan”, when I cut and direct him to benefit of his insurance rather than wasting 30 minutes of motivation to convince.

Registered an enterprise business (RoB)

About 6 months with nothing interesting to do after work, my nightlife changed to more beneficial, money making, and network building, thanks to my ‘sudden’-business-minded housemate after a cool brainstorm. Using skills of web programming and pc troubleshooting, we both get ourselves own registered business. The business was slow but we didn’t care that much because we just do it for fun, experience and maturity time for loan. Duit gaji pun tak abis belanja lagi, orang kata. At that time lah.

Bought properties

At my age that time, not many colleagues or fresh graduates thinks to hook their commitment to property first, rather than a cool superbike or nice new car. I bought a few properties credited to my father for open up my mind in this investment area. Now, I am sort of taiko – collecting rental money every months and preparing tenancy agreement every year. Muahaha.

Travel to other countries

I got the chance to travel to several countries in Asia and Europe several times (Five counties until this article posted) and with one more in scheduled soon enough. I never imagined this opportunity will come routinely. Thank you to Allah and my beloved parents who urged me with several argument to go interview for this job.

Married

This year I completed my other half with a lovely, beautiful, understanding, helpful, fierce wife. Thank you Allah for bringing her to my life and thank you my family for raising me up until what I am today. I shall never forget those. Now I got bigger family with bigger responsibility. ;P

Friends and Best Friends

I gained a few die hard friends and bestfriends that I like to update, gossips, hang out together and worth to sacrifice for. :p Ops, somebody might get jealous. You guys are the best!

Allrite. Time to sleep. I guess I am 27 already by this second. Good nite. Thank you all for everything. 😉


next page next page close

Jom Kuruskan Badan

Banyak orang cakap kalau lepas kahwin badan mesti naik. Tak kira sama aada lelaki atau perempuan. Nanamun, mengikut trend yang daku kaji, terdapat sesetengah orang yang masih tidak naik badannya. Hal ini setelah dikaji dengan mendalam ianya disebabkan mereka duduk masih berjauhan atau PJJ. Itu satu tip yang bagus. hehe. Namun begitu juga, hasil kajian daku lagi, setelah berkahwin, berat badan seseorang akan naik, dan kemudian akan turun semula hasil kawalan pemakanan dan cara hidup sihat setelah mereka insaf.

Terdapat beberapa faktor yang ku kenalpasti (anda boleh menambahnya selepas ini) yang menyebabkan berlakunya kenaikan berat badan secara mendadak;

1. Terlalu banyak makanan – isteri atau suami (opss.. haha) yang suka memasak dan makanan bukan disediakan untuk 2 orang tapi 4 atau 5 orang
2. Terlalu banyak makan – sekejap-sekejap makan. sekejap-sekejap makan. jumpa aiskrim makan. jumpa burger makan. jumpa nasik makan.
3. Kurang senaman – balik keje je isteri dah masak. tak pun isteri atau suami nak pegi jenjalan, kena teman. tak pun ada sahajalah agenda salah seorang. maka, senaman tu confirm tak sempat buat.
4. Kurang berfikir atau beraktiviti – dulu macam-macam kena fikir. kerja. kerja. planning 5 tahun. planning 1 tahun. planning itu ini. bisnes. dulu macam-macam kena buat. basuh baju. masak. tak pun start moto pegi beli makanan. pikir pulak nak makan apa. lepas tu jumpa klien. tak pun jumpa makwe untuk dating. shopping sana. tgk wyg sini.
5. Kurang aktiviti sosial – dah ada rumah sendiri, takkan nak keluar lagi. maka kurangnya aktiviti melepak di luar seperti tengok wayang, shopping, joging, lepaking kat kedai mamak, study dekat McD dan sebagainya.

Maka, jika kita boleh sebaiknya menjaga kembali kesihatan tubuh badan selepas berkahwin memang amat mengagumkan. tengok artis yang dah kahwin, semua hot je. Bertambah lak hotnya. Maka baik lelaki mahupun perempuan, masing-masing hendaklah menjaga kesihatan tubuh badan dan bagi perempuan lebih-lebih lagi, jagalah badan anda kerana ia adalah aset anda. Eh. haha. Ni membe yang cakap lah. Betul jugak tuh.

Oleh itu, saya ingin keep track dengan berat badan saya selama 6 bulan. Let’s see how it goes. Kalau bertambah atau berkurang tidak mengapa. Just nak tengok flow sahaja. hehe. Jom Kuruskan Badan. Kempen ini dilancarkan oleh rakan saya yang mempunyi page Lu Slim La Beb di Facebook yang baru sahaja membeli domain ikurus.com Hahaha. Tengok weh aku promote.

Oh ya. Nanamun daku mengagumi seorang rakan yang tidak makan atau jarang makan malam dan makan sikit tegahari walaupun beliau itu sudah kurus kering. Makan lah weh. Isk2. Kene tiup angin karang… :p kalau makan sikit, dah boleh jadi model. ;p

Sekian.

Berat pada:
4/2/2012 – 61 kg
15/2/2012 –
1/3/2012 –
15/3/2012 –
1/4/2012 –
15/4/2012 –
1/5/2012 –
15/5/2012 –
1/6/2012 –
15/6/2012 –
1/7/2012 –
15/7/2012 –


next page next page close

A thousand years

“Heart beats fast,
Colors and promises,
How to be brave,
How can I love when I’m afraid to fall,
But watching you stand alone,
All of my doubt suddenly goes away somehow.

One step closer..

I have died everyday waiting for you,
Darlin’ don’t be afraid,
I have loved you for a Thousand years,
I’ll love you for a Thousand more,

Time stands still,
Beauty I know she is,
I will be brave,
I will not let anything take away,
What’s standing in front of me,
Every breath, Every hour has come to this.

One step closer..

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I’ll love you for a
Thousand more”

P/S: In the morning before our ‘akad nikah’, I was driving alone. Yes, alone. Leading. On my count, there are not less than 11 cars behind. I was listening to this song…

All the thoughts from my life before that day suddenly came and I was crying, asking for happiness and forgiveness. That’s why I didn’t cry after that, while you’re instead. :p Love you my love.

May Allah bless us. 😉

PS2: Bila nak masak untuk I neh? Hehe. Semoga baik-baik di sana ya. Terasa bujang lak. :p


next pagenext page

Combo pack! Doakan daku selamat tahun 2013

Assalamualaikum w.b.t., Sementara tiada mood kerja, dan ada mood menulis, ku updatekan...
article post

Perkara berkenaan rumah lelong yang anda tidak diberitahu

Berbanding pada waktu dahulu, harga rumah sekarang sudah mencanak naiknya. Walaupun ada...
article post

Fall For You ;)

The best thing about tonight’s that we’re not fighting Could it be that we...
article post

What I have done?

Five years ago, there were many things a fresh so-called computer engineer, who passed...
article post

Jom Kuruskan Badan

Banyak orang cakap kalau lepas kahwin badan mesti naik. Tak kira sama aada lelaki atau...
article post

A thousand years

“Heart beats fast, Colors and promises, How to be brave, How can I love when...
article post