rss search

next page next page close

I love you

And I love you for a thousands more..

“I love you, abang..”

“I love you more.. ” 😉


next page next page close

Vietnam Hari 2 – Touring Around HCMC

Pengalaman di Vietnam:
http://my.journalku.com/archives/vietnam-hari-1-selamat-datang-ke-vietnam.html
http://my.journalku.com/archives/vietnam-hari-2-touring-around-hcmc.html

Hari 2

Kami bangun seawal jam 5 pagi Vietnam. Ia adalah bersamaan 6 pagi Malaysia. Solat subuh. Baiklah. Anda missed sesuatu jika anda baca sekali sahaja pernyataan sebelum ini. 5 am waktu tempatanVietnam adalah bersamaan 6 am waktu tempatan Malaysia.  Vietnam terletak di sebelah timur semenanjung Malaysia dari segi logitudnya. Maka, sepatutnya waktu Vietnam sekarang lebih daripada pukul 6 pagi Malaysia kerana ia cerah dahulu.  Boleh dikatakan sekarang teramat cerah diluar seperti pukul 8 am. Itu yang saya katakan pelik dalam post sebelum ini.

Seharian ini kami plan untuk menjelajah tempat-tempat menarik di HCMC dengan berpandukan Tourist Guide yang tidak berbayar iaitu diri saya sendiri. Haha. Maka, pukul 7.30 am kami turut bersarapan di Hotel tersebut. Alhamdulillah, terdapat hidangan buah-buahan dan juga cereal selain daripada makanan sedap tetapi meragukan buat kami. Alhamdulillah, boleh juga untuk mengalas perut.

Destinasi pertama ialah yang terdekat iaitu Notredame Cathederal.

Notredame Cathederal terletak di sebelah Paris Square (Cong Xa Pari) telah dibina antara tahun 1877-1880 ini dipercayai terletak di atas tapak Pagoda zaman dahulu. Pada tahun 2006, statue yang terletak di Notredame Cathederal diletakkan dibawah pengawasan kerana dipercayai mengalirkan air mata.

Destinasi kedua – General Post Office

General Post Office ini telah dibina pada 1880-an menggunakan senibina Perancis dan Khmer. Di dalam pejabat pos besar ini terdapat ruang yang sangat luas dengan dinding yang tinggi. Terdapat beberapa album setem Vietnam yang lama yang dijual dengan harga dalam lingkungan MYR20 – MYR30. Terdapat juga pelbagai bentuk handicraft , keychain, dan poskad yang boleh dijadikan souvenir dijual di dalamnya. Terdapat juga bank untuk tukaran wang yang mana tukarannya agak mahal berbanding di pasaraya Ben Than atau di tempat kami menginap iaitu District 1 berdekatan masjid.

Pada dinding di sebelah dalamnya terdapat peta lama Cochin China yang masih terselamat dn di tengah hujung pejabat pos itu terpapar gambar potrait seseorang iaitu seorang yang dikenali sebagai Ho Chi Minh.

Destinasi 3 – Reunification Palace

Dahulu dikenali dengan nama Presidential Palace, Reunification Palace ialah sebuah istana pada zaman dahulu yang merupakan simbol kebangkitan Vietnam atas kejatuhan kerajaan Vietnam Selatan oleh Vietnam Utara. Maka di dalam Palace terdapat terdapat tinggalan rung dan peralatan yang digunakan sejak 1975 dahulu. Pengunjung boleh mengunjungi 4 tingkat bangunan tersebut termasuk tingkat teratas iaitu tingkat rooftop juga termasuk basement. Di luar bangunan tersebut terdapat 2 kereta kebal sebagai simbol tentera Vietnam Utara yang menerjah masuk ke pagar Istana Vietnam Selatan pada 1975. Kapal terbang yang juga terdapat di luar bangunan istana pula ialah sebagai simbol serangan ke atas President Diem yang dipercayai diterjah oleh dua orang juruterbang terhandal daripada Vietnam Selatan.

Destinasi 4 – Ben Than Market (sekejap sahaja singgah)

Waktu menunjukkan pukul 12.30 pm, maka kami sudah lapar. Berada berdekatan area Ben Than, kami kekurangan guide untuk makanan halal. Alang-alang sudah sampai ke Ben Than, kami shopping 10 minit dahulu meninjau keadaan sebelum pulang ke kawasan hotel yang berdekatan dengan restoran halal yang dijumpai malam tadi iaitu Restoran Makanan Melayu (4 Musim). At least Fairuz sempat survey harga t-shirt disini dengan 50,000 Dong sehelai (this is standard, you can bargain for less if you are smart. Unfortunately you get cheated, if you buy this more than stated).  You need to play around currency exchange as well. I will teach you in other post.

Shortnote: Untuk Senarai Restoran Halal, yang ini mungkin boleh diguna pakai. Please be advised, list berikut adalah untuk rujukan. Jika anda ragu-ragu dengan keadaan kedai dan sebagainya, lebih baik jangan. Elak Syubhah. 😉

Destinasi 5 – Restoran Makanan Melayu (Empat Musim)

Restoran ini menyajikan makanan yang agak kemelayuan. Orang “Champa” (darling, would you help me correct this one) yang sememangnya tahu sedikit sebanyak bahasa Melayu adalah empunya restoran. Maka, dengan keadaan restoran yang agak ekslusif, makanan di sini pun boleh dikatakan agak mahal. Memang mahal mengalah harga di Malaysia. Kebanyakan restoran yang berupa mewah di sini seperti Halal Saigon, Bombay, restoran ini dan lain-lain lagi memang mempunyai harga seakan-akan di bawah:


Destinasi 5 – War Remnant Museum

Kemudian, kami berehat dan solat di hotel. Oh ya, waktu solat ialah dalam pukul 12 tengahari. Dalam pukul 2 petang, kami bergerak dengan teksi Vinasun ke War Remnant Museum. Terdapat tambang masuk yang dikenakan tetapi Daku tidak ingat berapa. Tidak mahal la.

Museum ini ialah muzium yang memaparkan perang antara Vietnam dan United States suatu ketika dahulu. Di luar muzium dipaparkan replika-replika kenderaan perang seperti kereta kebal, jet pejuang, meriam dan lain-lain lagi. Muzium ini mempunyai 4 tingkat, dan ground floor adalah permulaan kepada sentimen2 membenci Amerika dan menegakkan hal mereka untuk komunis. (Perlu diingatkan, jangan disebut perkataan “komunis” kuat-kuat disini).

Tingkat-tingkat lain memaparkan gambar-gambar perang dan kekejaman Amerika terhadap Vietnam. Daripada pembunuhan sorang-sorang sehingga masacre sehingga kepada penggunaan bahan kimia iaitu Gas Oren yang mengakibatkan kematian dan kecacatan fizikal. Teringat pula daku, terdapat satu group mat salleh yang terdiri daripada lelaki dan wanita yang hadir, mengalirkan air mata melihat muzium ini. Tisu sepatutnya dijual. ;P

 


 


next page next page close

Aku ingin engkau selalu…

…hadir dan temani aku..
…disetiap langkah.. yang menyakiniku..

Disclaimer: Please do not misunderstood, Su’ai n Nija are only ‘my adik2’. Until this post made, they didn’t even know my fullname, and where I am working, and also my age. And that’s cool. Lolz. 🙂


next page next page close

So, done what it takes to be a man!

Teringat dekan satu pepatah inggeris:

If you like a girl, let her go, and if she comes back, she’s yours.

Ok2. Update kisah Mr A. Muahaha. Ni diceritakan Mr A secara kompleks, tetapi dekan cuma dapat tangkap beberapa important things la. Dengarkan sambungannya…

SMS
Selepas perkara tersebut (gaduh ngan Cik S), mesej Mr A tidak dibalas dan telefon tidak diangkat. Kemudian, satu mesej yang kurang menyenangkan dihantar oleh Cik S yang dekan tak mampu tulis. Tetapi ayat terakhir berbunyi, “Kalo mesej lagi, kita putus.”

Berjumpa ibu Cik S
Feeling uneasy after that matter, Mr A membuat solat istikharah dan solat hajah semoga terbuka jalan untuknya. Semalam diceritakan oleh Mr A, beliau pergi interview di KL, seterusnya ke rumah Cik S untuk berjumpa bersemuka dengan mak Cik S menjelaskan apa yang patut. Mr A pun tidak menyangka ia menjadi seberani begitu. Hehe. Beliau berfikir kalau tidak sekarang, bila lagi.

Tanpa pengetahuan Cik S, Mr A hadir ke rumah berjumpa Cik S dan berjumpa secara terang-terangan dengan ibu Cik S. “Mak cik, saya tak boleh lama, sekejap je nak jumpa mak cik.” kata Mr A. “Ya, kenapa Mr A?” tanya ibu Cik S.

To be continued… 🙂


next page next page close

So, done what it takes to be a man! 2

Post ini adalah panjang, kepada sesiapa yang tidak berniat membaca, disarankan berhenti sahaja sekarang. Sekian terima kasih.

Muqaddimah
“Sebenarnya camni mak cik. Tentang Cik S ni.. saya tengok orangnya baik. Cara dia berpakaian elok, akhlak dia terjaga, jaga batas dan lain-lain lagi. Secara jujurnya saya dah tengok ramai orang. Yang baik ada, yang lawa ada, yang perangai ok, yang x ok, semua saya dah lalui. (hehe.. bocor lak rasia.. tp xpe, tula rugi sapa xnak Mr A.)

Masa Depan
“Saya sebenarnya sukalah kat Cik S ini. Kalo boleh sampai kahwin. Tentang kahwin pula mak cik, sekarang saya tengah mencari kerja, kalau dapat, mungkin dalam 2 tahun baru saya boleh kahwin dengan dia. Sebab sekarang, kalau nak kahwin tiada duit. Lgpun selepas 2 tahun ekonomi saya jangkakan lebih stabil. Saya boleh ambil anak makcik dengan elok. Semua ini terpulanglah kepada mak cik..” kata Mr A.

Kemudian mak Cik S menjawab, “Mak cik x kisah..” Walau bagaimanapun, mestilah seorang ibu ini akan merahsiakan jika ada calon di hatinya ataupun ada perkara lain yang sedang difikirkannya.

Kefahaman Terhadap Situasi
Dengan tenang Mr A menyambung, “Saya faham makcik mestilah nak melihat anak mak cik ni kahwin. Adalah menjadi satu kegembiraan ibu bapa melihat anaknya selamat dikahwinkan. Jadi, saya cuma boleh berbuat begitu 2 tahun lagi kerana lebih secure kehidupan akan datang. Jika mak cik berpendapat selain itu, saya akan terima kerana saya faham hati seorang mak. Semua keputusan dalam tangan mak cik. Mak cik boleh fikir apa yang terbaik.”

“Mak cik tak kisah.. Ikut Cik S lah.. kalo dia mau, mau la.. kalau nak paksa2 kawin ngan org2, kalau dia xmau x boleh jugak…” kata Mak Cik S. Heh, ayat ni tau..

“Eh tidak mengapa mak cik, saya cuma memberitahu supaya keadaan jelas. Kalau saya x bgtau ni, saya sendiri rasa tidak sedap hati. Saya tak paksa sebab saya pun faham keadaan yang tidak pasti akan datang.” Mr A mengakhiri perbualan tersebut.

“Jadi Mr A ni betul2 lah ya..” terdengar oleh Mr A, mak Cik S mengeluarkan kata tersebut antara keluar atau tidak. Huh. 🙂

Dialog Penghujung
Mr A : “Oklah mak cik, saya terpaksa balik ni. Tiket belum beli lagi. Kirim salam kat Cik S ya.”
Mak CS : “Eh kenapa xnak tunggu Cik S pulang? Tunggulah sekejap.”
Mr A : “Dia banyak kerjalah mak cik. Nanti dia balik lewat malam ini.” (Mr A berbohong sunat.. :p )
Mak CS : “Dah msg dia ka?”
Mr A : “Dah.. Oklah mak cik. Jumpa lagi. Assalamualaikum.”
Mak CS : “Waalaikummussalam. Kirim salam kat mak ya.”
Mr A : “InsyaAllah.. (Bisa diuruskan. Ibu Mr A sudah awal2 diberitahu oleh Mr A mahu ke rumah aweknya).”

Semalam Mr A menghantar juga mesej selamat malam ke Cik S kerana beliau tidak mahu melayankan sgt angin Cik S tentang msg sebelum ini. Mr A sekarang berasa lega dan sebarang perkara yang akan berlaku beliau akan redha.

Persoalan lagi? So, whats next?
Sehingga lewat malam tadi dan hari ini, Cik S masih lagi tidak memberi mesej atau menelefon Mr A. Oleh itu, Mr A mengambil keputusan untuk mendiamkan diri walaupun sudah mendapat pekerjaan nanti sehingga Cik S sendiri datang kepadanya. Beliau mahu melihat sama ada Cik S ikhlas dalam hubungan atau cuma mahu Mr A apabila beliau mendapat pekerjaan sahaja.

Yeah, Dekan sokong cara tersebut! Anyone sokong lagi? Komen? 🙂

So, done what it takes to be a man!


next page next page close

Love problem.. Help me solve it, would you?

Ok, adela sorang kawan dekan ni kan die ade problem cinta sekarang. Mintak dekan tolong solvekan. Ni dekan storikan kisahnya supaya sama2 leh pikirkan cara solve. Huhu. Begini ceritanya:

Perkenalan
Mr A ni telah berkenalan dengan Cik S sudah setahun sekarang. Sewaktu Mr A praktikal dahulu detik perkenalannya telah bermula, di tempat Cik S bekerja. Cik S lulusan diploma, maka beliau sudah bekerjalah, tetapi Mr A belum lagi bekerja dan ada setahun untuk tamatkan degree waktu tu (sekarang sudah tamat).

Nada stabil
Selepas berkenalan, timbul bibit-bitbit cinta, (wah, aku pandai menyatakan ayat ini), maka Mr A ngan Cik S selalulah kuar jenjalan hujung minggu semasa praktikal itu. Cik S bukan seorang sosial sangat, jadi die kalo kuar pun ngan adik beradik, keluarga atau Mr A la (tiba-tiba wujud Mr A kan? :)). Mak ngan abang2 Cik S pun sudah Mr A jumpa dan berkenalan untuk menunjukkan keikhlasan Mr A berkawan (dan berkawen :p ).

Orang ketiga
Sebenarnya terdapat seorang rakan lama Cik S yang (tiba-tiba?) meminati Cik S. Namanya Mr B. Mr B seorang yang sudah bekerja (businessman baru kot) dan berkenalan ketika mereka belajar dahulu. Mr B mengambil langkah drastik memberitahu kesudiannya berkahwin kepada ibu Cik S. Cik S begitu terkejut mendengar berita sebegitu. Dengan spontan Cik S bercakap x bersedia. Tetapi apabila mak dia berkata umurnya sudah lanjut (Cik S berumur 2 tahun tua dari Mr A), Cik S mendiamkan diri. “Orang nak tunggu Mr A,” katanya kepada ibunya. Mr A pasrah mula-mula, yelah sedang study, kemudian tidak sangka Cik S akan kata begitu dan amat terharu mendengarnya.

Kisah berikutnya
Sedang belajar di negeri selang 3, dari Cik S, Mr A nekad berjumpa jugak Cik S hujung minggu itu dan pergilah beliau ke tempat Cik S dengan keazaman yang kuat untuk menunjukkan betapa seriusnya Mr A mengambil Cik S sebagai isteri. Ini bukan cinta pertama MR A, tapi ini mungkin cinta pertama Cik S. Teringat pula dekan satu pepatah ketika dahulu:

How lucky a man if he got the first love of a women, And how lucky a woman if she got the last love of a man. 🙂

Baru-baru ini
Okay, sebenarnya sudah lama MR A ingin menamatkan pengajian dan bekerja sama ada beliau terasa sudah mampat otaknya dan tanggungannya yang Mr A ingin ringankan beban terhadap ibu bapanya. (Walaupun ibu bapanya bukan orang susah, tapi disebabkan MR A ni anak sulung, beliau terasa begitu). Setelah tamat pengajian, Mr A pun mencari kerja. Mencari, interview, dan lain-lain lagi. Semua Mr A buat demi untuk diri sendiri dan untuk meyakinkan mak Cik S jika ingin bersamanya.

Problem
Tiba-tiba timbul kisah lama, Cik S disuruh consider semula tawaran daripada Mr B selain menunggu Mr A kerana dianggap MR A belum mempunyai pekerjaan. Terkesima Mr A tatkala mendengar tersebut. Baru sahaja tamat pengajian 2 minggu sudah dikatakan penganggur? Result pun belum sampai rumah apatah Graduation Day lagi. Bukannya Mr A tidak berusaha. Cuma belum rezeki..

Bercakap dengan senior maximum tempoh untuk mendapatkan pekerjaan ialah 2-6 bulan selepas grad. Yelah, lainlah kalau mahu kerja McD ke KFC sudah tentu amat boleh sahaja sekarang. Tapi nak pakailah sijil degree tuh. Penat jugalah MR A apply sana sini, dan belajar skill yang diperlukan untuk dibolehkan interview to meet the requirement.

Cik S yang mendapat desakan ibunya mendesak Mr A mencari kerja. Mr A yang agak tensen mendengar herdikan Cik S yang mengatakan beliau lembik, lembab, dan memarahi Cik S kerana beliau amat determine dan kepenatan demi untuk kebahagian Cik S juga tanpa disedari Cik S.

OK sekarang pro dan kontra sebelum anda membuat solution, hehe lawak la Mr A ni:
1. Cik S berumur 2 tahun tua daripada Mr A dan mungkin daripada Mr B juga.
2. Mr B mempunyai bisnes sekarang, Mr A mencari pekerjaan.
3. Mr A ada degree engineer, Mr B tiada, menunjukkan jika Mr A mendapat pekerjaan adalah lebih secure berbanding bisnes Mr B.
4. Mr B sudah bercakap dengan ibu Cik S dengan bermodalkan pekerjaannya, Mr A belum bercakap dengan ibu Cik S tetapi selepas mendapat pekerjaan akan dimodalkan jua.
5. Mr A tidak berasa ini ialah pertandingan, ini cuma kata hati, dan Mr A memang amat mencintai Cik S.
6. Jika bukan kerana Cik S betah untuk menunggu ketika suatu masa dahulu, Mr A sebelumnya takut untuk serius sebab tiada apa2. Sekarang, bukan masa untuk pandang belakang.
7. While Mr A striving, jika tiada jodoh, Mr A akan sentiasa mendoakan kebahagian Cik S. Mr A prefer to die trying. Kata beliau.
8. Semua jodoh di tangan Allah.


OK, now what to do? Dekan menyuruh Mr A menelefon juga ibu Cik S dan menerangkan betapa seriusnya dia. Tapi Mr A cakap nak pakai modal apa? Aiyo. Mr A juga hampir putus asa, tetapi dekan cakap lagi boleh dicuba, jangan mengaku kalah.


next page

I love you

And I love you for a thousands more.. “I love you, abang..” “I love you
article post

Vietnam Hari 2 – Touring Around HCMC

Pengalaman di...
article post

Aku ingin engkau selalu…

…hadir dan temani aku.. …disetiap langkah.. yang menyakiniku.. Disclaimer:...
article post

So, done what it takes to be a man!

Teringat dekan satu pepatah inggeris: If you like a girl, let her go, and if she comes...
article post

So, done what it takes to be a man! 2

Post ini adalah panjang, kepada sesiapa yang tidak berniat membaca, disarankan berhenti...
article post

Love problem.. Help me solve it, would you?

Ok, adela sorang kawan dekan ni kan die ade problem cinta sekarang. Mintak dekan tolong...
article post