rss search

next page next page close

Awak, awak sayang saya?

In certain times, we would here the man would say this to his partner – “Awak sayang saya tak?”. This usually happen during the “couple” phase, and during “marriage” phase when living apart.

It bring questions to the spouse or girlfriend why would he asking the same question over and over again. Unfortunately, they sometimes feel uneasy and annoyed.

Some assumptions made by the girlfriend may lead to, “perhaps he has someone else”. While some other speculate that he feel unsecure and unsure of her.

I found the answer rather quiet simple.

The man actually beforehand say this to himself, “I love you very much..”

And then text the girl, “Sayang, do you love me?” as much as well?

In other explanation, he loves the girl so much that he couldn’t bear to hold it alone, and asking whether she might feel the same to him.

That’s it. 🙂

And my dear wifey, “How much do you love me?” Lolz, this surpass the question whether love or not – thanks to a friend for this brilliant idea. 🙂


next page next page close

winning people’s heart

just now we had bowling tournament within the agency. I did not win and nor lose, and I was proud our team did very well. congratulations to makarip, alfie and epol. for personal record, I was the highest marks on the first round, lowest on the second round, and highest on the third round in the team. And for your record, epol got no 5, makarip no 6 and alfie no 7 for the total marks in rest of the agency. lolz. Anyway, that was not the story.

Updated 12.02.2010: I typed it via on my so-called android the first three paragraphs. But the touch screen does not suit my fingers to continue. So here it is.

I was challenged by a best friend to ‘win people’s heart’. I didn’t get what she really mean, but it might connected to something like love. And I know if that’s the thing there is one person that she mean: Fxxxxx. Winning her heart.

Back in university I used to have someone, F, despite she claimed we never declare, I think she’s the first one to open my heart to love. I didn’t won her heart, but she did wons mine. Then, something unexpected happened; I was too protective making her uncomfortable, then we break.

About one year or more after that, I found someone, S, during my practical. Know that she still single, I learned to win her heart based on my experienced. The relationship as you know was upside down. But I still hold my heart to not to lose. As something really really really unavoidable, I can’t continue. Not her fault. It was from my side.

During that period there was someone, R, trying to win my heart. She was trying so hard that I can ever expect and imagined, but what I regretfully did was I denied her. She didn’t cut lose but strive for about 2 years. I envy her spirit and really appreciate her effort. And I did felt something from her. But it didn’t last as I can’t promised her anything, she ended up engaging, ops, marrying someone else. I’ll pray for her and wish her happiness always. =)

And lastly there was someone whose name mentioned above came accidentally. We had chit chat for about 10 minutes (only) and to my surprised, it break my personal record to ask someone for a phone number! =) Then the funny part was I loose her number as I actually did not save it, only typed it and miss-called her during that time. I didn’t put any hope and think much about her since then. Three months later, I was the luckiest person as I received her first message. I am not the type that easy to accept someone especially during those crucial time but I value her effort. Thanks you very much, and I’ll take my bestfriend advice to win people’s heart again with Allah’s guide.

Anyway, congratulations to Mrs Bestfriend for your marriage and also congratulations to Miss F (read:’First’ not anything else) for your engagement. =) All the best to you guys.


next page next page close

Favourite song

Fall for you – Secondhand Serenade

The best thing about tonight’s that we’re not fighting
Could it be that we have been this way before
I know you don’t think that I am trying
I know you’re wearing thin down to the core

But hold your breathe
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
Your impossible to find

This is not what I intended
I always swore to you i’d never fall apart
You always thought that I was stronger
I may of failed
But I have loved you from the start
Ohhhh

But hold your breathe
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
It’s impossible

So breathe in so deep
Breathe me in
I’m yours to keep
And hold onto your words
Cuz talk is cheap
And remember me tonight
When your asleep


next page next page close

Youth’10 Festival PWTC

Last nite I had a chance to go Youth Festival 2010 at PWTC. Actually it’s been quiet a while since I saw those Youth ads everywhere whether online (blogs, websites, banks) and offline (bus stations, universities).

So, I free my time and went there to see those events. (Ref: http://www.theyouthfestival.com/schedule/)

Youth Festival

Not much there as I guess I was a little bit late (coz I came @ 8.30 pm, lolz) and there were music bands and concerts. Not many people also compared to book festival that day as I guess everyone in KL went to their hometown this holiday (and not to missed they’re also hot chicks and ‘mak chicks’).

If you have time, drop by PWTC this weekend and it seems like the conference schedule look interesting than the others.

Entrance fee is RM5 but if you bring your Maybank Card, it will be free of charge.

Catcha Later Guys. 🙂


next page next page close

OD Lulus, yes, Alhamdulillah

After a few times exchange email with CIMB staffs (biasela, marah2 sket), sian Kak Siti Rodhiah kat UKM, Bangi tuh. Hehe. Alhamdulillah, OD pun lepas,.

Oh ye, untuk rujukan sesapa, kalau nak tahu tentang OD ni, rajin-rajinlah rujuk: http://nogold.com/forum/showthread.php?22222-Cara-Cara-Membuat-OD-dan-Penggunaanya

dan beberapa lagi site.

OD buat 15 hb, 17 hb dia panggil sign sebab dah lulus kat cawangan. Pastu sampai sebulan lebih loan x lien-lien lagi. Sep bek lepas marah2 semua ok.

Ok.


next page next page close

Aku dan MLM

Atas sebab-sebab keselamatan, post telah diedit semula, namun maksud yang ingin disampaikan tetap sama.

Post ini diceritakan dalam Bahasa Melayu supaya ia tidak bias (sebab translate kang dah lain maknanya).

Petang semalam rakan setempat kerjaku mengajak daku ke ‘minum’2 petang selepas kerja bersama rakan-rakannya. Pelik dengan ajakan beliau, daku sudah dapat mengagak apa yang ingin di’sampaikan’ walaupun tidak diceritakan. Hehe. Bukan disebabkan terpaksa, tapi just nak tahu apa benda yang beliau buat, daku berpura-pura tidak faham dan memberi persetujuan.

Petang itu beliau terus ke kedai makan di Seksyen 9 selepas kerja (dalam pukul 5), manakala aku sudah memberitahu awal2 mahu pulang ke rumah bersolat Asar dahulu. Sehubungan dengan itu, dalam pukul 5.30 beliau 2-3 kali bermesejan denganku bertanya di mana dan sama ada aku sesat. Rileks la bro. Takat nak cari kedai makan tuh, like back of my hand. Aku lambat sebab nak kuar duit ngan amik bahan fotostat Gray Hat Python aku. Nak dijadikan cerita, sebab ada bahan fotostat, aku bwk la beg sandang laptop sekali untuk diisi, kaler hitam –  baru – nampak elegant.

Sampai sahaja di sana, aku terus bergegas ke meja tersebut. Kelihatan beliau dan rakan2 yang semuanya menyemart (smart) dalam 5 orang sedang berbicara. Sambil senyum daku terus menuju ke arah rakanku. Tatkala memberi salam, daku menghulurkan tangan bersalaman dengan semua sambil memperkenalkan diri.

Dipendekkan cerita. Aku kemudian duduk semeja dengan 3 orang mereka. Salah seorang mereka act like a leader bercakap2 denganku. Selepas berkenalan (ni standard sangat), berikut ialah dialognya.

Daku: “So, apa cerita? Bisnes apa?”

A (Leader): “Bisnes? Hm.. Dekan, rilek dulu. Business ni kami tak cerita kat sini. Kalo nak tahu, datang ofis. Kat situ baru senang nak cerita.”

Perghhhhh…. Aku bukan kagum apa. Aku tak sangka ayat tu terpacul. Bukan apa. Ayat tu dah berjuta kali dengar sebelum ni tapi masih lagi dipakai.

Daku: “Bro, kalau nak datang opis baru nak citer, baik x payah jumpa sini.”

A: “Bukannya apa. Sebab benda ni kena orang betul2 je baru boleh buat. Peluang ni Dekan tak selalu ada. Kalau kita cerita kat org2 yang x berminat, buat apa, betul x Dekan. Jadi kami just nak tgk Dekan betul2 berminat x.”

Daku: “Hahaha. Bro, ada bisnes baik, kalau nak maju, share. Kalau xnak share, xjadi bisnes. Saya xkisah kalau xnak citer sbb sy x rugi pape pun kat sini. Lgpun kalo takat bisnes saya pun ade bisnes sendiri part time tolong2 kawan.”

Kataku bersahaja sambil menghirup mee bandung yang diorder tadi.

A: “Ok Dekan. Rilek2. Tadi sy just nak uji je. Jgn marah ye Dekan. Just nak tau Dekan ni org yg macam mana. Nampak gaya macam Dekan ada bisnes minded lah. Memang bagus untuk benda ni.”

Daku: “So what is this bisnes is all about?”

Tanyaku serius. Tertekan mungkin, beliau meneruskan agenda nya.

A: “Ni sy x bleh cerita sini. Business ni adalah new concept of business. Benda ni baru lg. X ramai yang tahu. Camni ya Dekan. Tgk sana. Yang tu dulu kerja Pengurus Maybank, sekarang berhenti nak wat biz ni. Yang tu pulak dulu orang no 2 Perodua kat cawangan, tapi quit, yang tu plak…. (bla.. bla.. bla..). Jadi rugilah kalo x rebut peluang ni.”

Daku: “Pergh.. Banyaknye org besar masuk. Mesti lebih menguntungkan kan. Best jugak kalau saya belajar bisnes ni.” (sambil muka interested.)

Dahla x menjawab soklan. Bengong. Terpaksa aku plak pancing dia. Wakaka.

A: “Sy tgk Dekan ni betul2 interested. Dekan mesti ada impian kan. Nak tlg keluarga, nak kawen, nak wat macam2 lagilah.”

Daku: “Betul.”

A: “Camni Dekan kena datang ofis kami. Kadang2 org hanya boleh percaya hanya melalui mata bukan telinga. Kat situ nnt baru boleh nampak opis kami. Nampak kereta2 ferrari org2 kami dsb. Dekan suka kereta apa? Mesti ada jugak impian nak pakai kereta besar kan?”

Daku: “Hoho. Bro. Seriusly. Kereta besar bukan objektif saya. Itu semua ngarut je. Kereta2 besar ni just menambahkan libiliti saya. Cuba cerita sikit apa bisnes ni?”

Terkedu dengan jawapan spontanku, beliau meneruskan pembelitan.

A: “Camni Dekan, apa yang Dekan nak dalam hidup?”

Daku: “Saya nak kepuasan bisnes. Saya nak tgk sykt kawan (wtf?) saya nnt jadi group of companies.  Dan objektif hidup saya, saya nak duit yang x habis2 dibelanjakan setiap bulan. ”

A: “Ehem. Dekan, saya tgk kamu ni betul2 bagus. Betul2 business minded. Pernah dengar nama Robert Kiyosaki? X pernah? Beliau adalah penulis buku Rich Dad, Poor Dad. Pernah dengar?”

Daku: “Pernah. Kenapa dengan dia?”

B (rakanku) : “Mak aih, semua pernah. Kau ni lain dari yang lain.”

Lain apenye. Sebab ko xleh makan aku ke? HAhaha.

A: “Dia ada cakap ttg 4 level untuk business. Tau x apa level tu? Xtahu? Ok saya cerita. Level 1: Makan Gaji. Level 2:Small Business. Level 3:Big Business. Level 4: Investor. Haha. Sekarang baru Dekan faham kan. Tau kenapa orang banyak fail dalam bisnes? Sebabnya adalah – Kebanyakan orang adalah pada level 1, makan gaji, lompat ke level 4, investor. Forex la, saham la. Diaorang nak cepat kaya. Jadi diri sendiri tergadai.”

Daku: “hm.. Itu standard lah. So bisnes ni lain sket la kan?”

A: “Tepat sekali Dekan. Bisnes ni ajar kita macam mana nak manage dari level 1, 2, 3 hingga 4. Memang bagus sekali peluang yang saya nampak. BTW, Dekan mesti pada level 2 dah kan. Apa bisnes part time Dekan, boleh saya tahu?”

Daku: “Boleh jek. Bisnes Part time saya cikai2 jek. Sy tolong2 orang yakni member saya baiki PC, CCTV, Wring, Networking, Training.”

A: “Kat mana tuh? Ada pekerja x, ke buat sorang2? Dia ada banyak pekerja x?”

Daku: “Client kawan saya tu a few companies dekat Damansara. Pastu kat Shah Alam satu. Pastu kat Bangi ni pun ade. Kitorang jaga companies tu kalau ada apa2 kerosakan, kami dtg tgkkan. Pekerja tu, haha, dah semua tempat jauh2, xkanla xde pekerja kan (sambil wat muka sinis). Adela tapi x ramai. Biase la bisnes kan. Lagipun saya buat ni part time tlg2 kawan aje.”

A: “Bagus betullah Dekan ni. Lepas ni nak g mana? Tgk bwk beg macam ada something je.”

Beliau merujuk beg sandang ku tadi. Muahahahha. Apela itu pun xkan dah saiko.

Daku: “Haah. Jap lagi ade nak g company client check firewall. Diaorang ckp network kena virus. Ntah Antivirus ape la diaorang pakai. Pakai la F-Secure ke kan.”

Gurau ku yang diambil peduli oleh mereka rupa-rupanya.

B: “Patutla ko balik dulu. Ingatkan menyemart ni nak jumpa awek.”

A: “Ok Dekan. Tau x graf income dengan spending. (Beliau melakar graf tersebut. Graf linear biasa.)

Daku: “Tau. Kenapa? Kalo ada banyak duit, sama je habisnya. Betul x? Ade duit byk, nak pakai keta besar, sama je duit habis macam income kecik dulu pakai moto kapchai je.”

B: “Pergh.. Pakar jugak ko ek.”

Ler.. standard la tuh. Semua org tahu.

A: “Apa yang kami nak cakap sini, kami punya graf bukan macam tu. Kami punya graf macam ni. (sambil melakar satu graf eksponen.)”

Daku: “Camner boleh jadi exponen tu? Citer sket bro.”

A: “Ha.. yang ni dikatakan money makes money. Bila sampai waktunya, dapat pasif income. From aktif to pasif. Faham?”

Daku: “Ok. Betul. Teruskan.”

A: “Eh cepat ko tgkp ek. Camtu sng la nak explain. Dalam bisnes ni, kita akan buat pasif income. Datangnya dari yang dikatakan Investor, Level 4 tadi. Kat sini la diajar satu persatu.”

Sambil tersengih daku respon.

Daku: “Bro, ko cakap tadi level 1, naik level 2, naik level 3, naik level 4. Kalo ko dah ke sini, ko same je la bro lompat level 1 ke 4. Same mcm forex tadi. Ape kes? Ko ade small bisnes x? Ko dah ade big business?”

Hahaha. Cuak bro tuh.

A: “Ade2. Kami ni kira small business. Company kami dikira big business. Kami ada cawangan seluruh Asia skang. Pendapatan big business kami nak tau berapa? 6 juta sebulan.”

Nak tersembur air yg aku minum. Kemudian aku senyum sinis. Terasa mungkin dengan tindakanku.

A: “Kenapa? Sikit ek 6 juta?”

Daku: “(menjawab sambil senyum) Eh xdelah. Banyak la tuh.”

Wakakakaka. Mesingun kau kena.

C (yg ketiga): “Sori menympuk. Ni sy nk cerita pengalaman org lain. Bukan sy punya. Tapi saya kagum dengan sorang mak cik ni. Ceritanya camni. Saya dulu g Sabah Sarawak, biasela byk travel, adela sorang makcik ni duk sebelah saya. Dia cerita, dia bangga duduk kat Kelantan. Sebab apa? Sebab dia kata dia beli tanah murah. Aku tny balik utk apa tanah tu? Mak Cik tu cakap die nak wat something. Skang ni dah 4 thn aku still kontek. Tau makcik tu wat apa? Dia wat 4 rumah atas tanah tu, dia sewakan. Income dapat tiap2 bulan. Kagum ngan minded makcik tu. Ni la namanya pasif income.”

Daku: “Perghhhh kagum siut. Bijak betul mak cik tu kan.”

Mak aih. Lemau ah budak2 ni. Perlu ke aku cakap aku ade member yang ada banyak apartmen 2 apartmen kat KL ni yang aku dia sewakan berganda2. Pasif income. Heh. X mencabar la.

A: “Ada apa2 lagi yang Dekan nak tanya? Kot2 ada yang boleh kita cerita-cerita la kan.”

Daku: “Seriusly, saya xnampak point bisnes pun dari tadi. Sy cuma dtg sini sebab nak dpt network. Terus terang saya cakap. Datang sini mesti semua orang bisnes minded. Cuma nak tahu kot2 ade lubang boleh masuk dengan bisnes part time ni. Maaf lah saya cakap, x ramai dah level tinggi kat sini. Saya tau ramai la bekas Maybank la, Perodua la, itu la ini la masuk bisnes. Jadi just nak kenal2 ngan diaorang supaya bisnes kawan saya jalan. Dua tempat bermain di fikiran saya: 1. Port2 bisnes MLM macam ni. Maaf ye. 2. Join tabligh2. sbb tabligh2 bayak duit bro. Link pun mungkin banyak. Tp saya x join la no 2 sbb niat dah lain. Haha.”

Terdiam 2 saat. Dan disambut dengan ketawa kecil oleh mereka tanpa diketahui sebabnya. Hahaha.


next pagenext page

Awak, awak sayang saya?

In certain times, we would here the man would say this to his partner – “Awak...
article post

winning people’s heart

just now we had bowling tournament within the agency. I did not win and nor lose, and I...
article post

Favourite song

Fall for you – Secondhand Serenade The best thing about tonight’s that...
article post

Youth’10 Festival PWTC

Last nite I had a chance to go Youth Festival 2010 at PWTC. Actually it’s been...
article post

OD Lulus, yes, Alhamdulillah

After a few times exchange email with CIMB staffs (biasela, marah2 sket), sian Kak Siti...
article post

Aku dan MLM

Atas sebab-sebab keselamatan, post telah diedit semula, namun maksud yang ingin...
article post