rss search

Travelog – Pengalaman di Jakarta, Indonesia. Hari Pertama.

line

Assalamualaikum w.b.t., Alhamdulillah, syukur kepadaNya kerana memberi kesempatan kepadaku untuk bercuti bersama isteri lagi di negara orang selepas 3 bulan perkahwinanku. Kali ini kami pergi berdua berbanding di Ho Chi Minh yang turut disertai sahabatku yang rapat.

Kami bertolak daripada Putrajaya ke LCCT pada jam 3.00 ptg dengan menggunakan teksi yang ditempah. RM60 jugak lah habis. Pikir-pikir balik kalau letak kereta di KL Sentral pun, amik bas dah lebih RM60 untuk lima hari. Option lain, letak kereta di Putrajaya Sentral. Itu pulak memakan masa kerana terpaksa menunggu bas untuk ke sana.

So sampai di LCCT pukul 3.30, wah, awal. Kami pun menunggu untuk check-in beg. Kemudian, lepaking dekat Marry Brown yang sudah-lama-tak-makan-sejak-zaman-U yang tak sedap. Ramai jugak orang kali ini berbanding ke Vietnam dua bulan lepas. Mungkin sebab hari Jumaat kot.

Setelah bertolak pada jam 7.00 pm, kami sampai 2 jam selepas itu. Walau bagaimanapun, waktu tempatan ialah 8.00 pm. Beza 1 jam. Airportnya boleh tahan. Tapi tak nampak besar macam KLIA. Setelah ambil beg dan keluar airport, kami diapproach oleh teksi sapu. Mereka memakai tag berwarna hijau, dan mereka mengatakan mereka legal. Apabila ditanya harga ke hotel daku iaitu Best Western Mangga Dua, teksi sapu ini menyatakan harga “220 ribu pak”. Namun, daku teta berkeras mahukan teksi bermeter. Dan, akhirnya menggunakan teksi bermeter, harga ke hotel ialah 130 ribu sahja. Alhamdulillah.

Siri Pengalaman Bandung-Jakarta:
http://my.journalku.com/archives/travelog-pengalaman-di-jakarta-indonesia-hari-pertama.html
http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-kedua.html
http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-ketiga.html
http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-keempat.html


3 comments

line
  1. Bimo Mekarwangi Bandung Tour

    PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015… Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    line
  2. dhani bandung

    Greetings Sir / Madam I hope all is always given his health and given sustenance (ameen). Here we will offer all the cars for (Bandung / Jakarta City Tour). For anyone Sir / Madam existing plans for vacation in Bandung / Jakarta and need a car to transport during the Bandung / Jakarta okay PM or WhatsApp only:
    Call: +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp: +6282214441280
    +6282216270779
    Email: Dhanibandung@yahoo.com
    Our guaranteed for a very decent price and the best service / service 5 ***** Star (Insha Allah).
    Sorry Sir / Madam, if there is an inscription that less pleasing in the Promotion we offer..

    Nb: The more expensive ones also much cheaper there, but we assure you the best stay Dhani Bandung (Insha Allah) way street in Bandung is very cheap, Thank you very much..

    line

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pengalaman di Bandung, Indonesia – Hari Keempat | JoUrNaLKu.com - [...] Pengalaman Bandung-Jakarta: http://my.journalku.com/archives/travelog-pengalaman-di-jakarta-indonesia-hari-pertama.html http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-kedua.html [...]
  2. Pengalaman di Bandung, Indonesia – Hari Ketiga | JoUrNaLKu.com - [...] Pengalaman Bandung-Jakarta: http://my.journalku.com/archives/travelog-pengalaman-di-jakarta-indonesia-hari-pertama.html http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-kedua.html [...]
  3. Pengalaman di Bandung, Indonesia – Hari Kedua | JoUrNaLKu.com - [...] Pengalaman Bandung-Jakarta: http://my.journalku.com/archives/travelog-pengalaman-di-jakarta-indonesia-hari-pertama.html http://my.journalku.com/archives/pengalaman-di-bandung-indonesia-hari-kedua.html [...]

Leave a Reply