rss search

next page next page close

Sikit-sikit lama-lama jadi bukit

1. Bukit yang dimaksudkan secara tradisionalnya ialah wang ringgit dan keseluruhan peribahasa memaksudkan perbuatan menyimpan untuk masa depan.

2. Untuk orang yang liat (macam saya ni lah), adalah sukar untuk menyimpan secara konsisten. Kadang-kadang ada, kadang-kadang tiada. Kalau RM1 sehari, hujung tahun dah dapat RM365.

3. Kalau RM10 sehari, hujung tahun dah RM3,650. Tengok memang macam best, tapi nak menyimpan RM10 tu takde lah.

4. Jadi, saya terimbas satu cara awal tahun ini dimana satu teknik menyimpan secara mingguan. Setiap minggu pula secara kumulatif ia bertambah.

20140529-195804-71884946.jpg

5. Contohnya begini: Dalam setahun ada 52 minggu. Setiap minggu kita perlu menyimpan RM1 secara kumulatif. Kumulatif dalam kes ini ialah nilai tersebut ditambahkan dari nilai sebelum. Example:
Minggu 1: RM1
Minggu 2: RM2
Minggu 3: RM3
.
.
Minggu 52: RM52

Jadi total semua di atas ialah: 1 + 2 + 3 + . . . + 52 = 1000.

6. Jadi dengan menggunakan teknik ini kita tidak akan rasa terbeban secara psikologinya.

7. Amatlah disarankan anda menulis jadual pembayaran dan ditampal di luar tabung supaya anda boleh topup yang mana lompang atau jika ada duit lebih, anda boleh masukkan duit tersebut in advanced.

8. Gambar di atas menggambarkan apa yang saya cakap mengenai tabung tadi, dan dalam kes ini 1. Saya telah menggandakan daripada RM1 seminggu kepada RM3 seminggu. 2. Saya terbalikkan nilai dengan bermula dari yang tinggi ke rendah setiap minggu.

9. Alhamdulillah saya telah berjaya mengumpul sedikit wang yang mana boleh la untuk makan. Perhatikan week 20 baru RM2000++.

10. Sekian sahaja panduan dari saya. Anda bila lagi?

๐Ÿ˜‰

Dekan


next page next page close

Heirs

On my way to the office, while hearing the Al-Quran on hot fm radio which is unusual but because of kemangkatan Sultan Perak, I reminisce myself.

It remind me that I was told about susur galur Kesultanan Perak which was started again after Sultan Mahmud, yang berlindung di Sumatera, sent his prince named Sultan Muzaffar Shah to rule Negeri Perak again. (If im wrong, im sorry, my history memory allocation is small).

It remind me of something that I overlook these years. This entire years. I might have think of that before, but it stopped and eventually faded away.

So, the point I need to look is at the right angle of how this thing operate and resembles, why those are important for the (big) family, and why that is matters. I perhaps has the answers now, and I hope I can have a talk with ‘the cousin’.

Then I realize why they protected the heirs so much. ๐Ÿ˜‰


next page next page close

Senarai Taska di Putrajaya 2014

Assalamualaikum w.b.t para ibu bapa yang baru sahaja mendapat status atau bakal menjadi status tersebut sekalian.

 

Berikut ialah senarai taska dan rumah pengasuh yang terdapat di Putrajaya yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Untuk makluman, senarai berikut adalah yang dikemaskini pada Februari 2014 sahaja.

Jika anda ingin memperoleh senarai terkini, anda sebenanrnya boleh menghubungi JKM dengan terus ke pejabat JKM di Kompleks Kejiranan Presint 16, Putrajaya.

Hanya katakan, ‘Cik nak senarai taska di Putrajaya latest boleh?’

So, berikut ialah senarai 77 taska di Putrajaya beserta dengan kouta dan no telefon owner pengasuh tersebut.

Semoga ia membantu. ๐Ÿ™‚

P/S: Kalau kecik sangat tulisan sila klik gambar dan save ke komputer/mobile.

Muka 1/5:

Muka 2/5:

Muka 3/5:

Muka 4/5:

Muka 5/5:

Silalah share ya jika ia bermanfaat. ๐Ÿ™‚


next page next page close

Route to ICTP from Venezia Airport

It’s been a while since I need to use wifey laptop for work. At a glance something caught my attention. I found my short note regarding the route to the Abdus Salam, International Center of Theoretical Physic (ICTP), Trieste, Italy on the desktop itself.

Thought it would be useful for others (and including myself some day) if I share it here. I did the travelling alone by myself during that time, and I have been to Trieste twice. 

Route to ICTP from Venezia Airport:
1. Upon arrival, take bus to Maestre Station
2. Take train to Trieste Centrale
3. Take bus no 6 to Grignano
4. Walk down th street to Adriatico Guesthouse
5. Register at lobby, get the key and food voucher, ask for ethernet cable

I hope it will be useful to you.


next page next page close

Upgrading to Next Life Phase

There are many definitions and categorization for human phase of life. Stages of life are categorized by age from most papers on the net, but in my story I defined it by the events occurred in life.

So, this is the simplest stages that I can defined in this Human World:

1. Born/Baby/Toddler

2. Education

3. Career

4. Marriage

5. Having babies/raising

6. Adult/Parenthood/Grand-parenthood

7. Died

The first quarter of life, taken a normal human being aged averagely at 60 years old, we are still in learning phase (1-15 y.o) bounded to whatever environment, characters, examples that has been shown in order to find own identity.

Then the second quarter (15-30 y.o), we are in the place of determining our own life. We are struggling for own life and the determination grow stronger for survival. That’s where we study to made a higher grade, or/and building career, mating, and eventually married at this stage.

I am at this peak of this second stage, and looking back, I have done many things that I regret and as well proud. But those are the things that contribute several changes in life that I valued most. I can tell that I am improving my life, and in making that happen, I am really thankful to those ones in my surrounding that give endless support, thoughts, hands, legs, advice, tips and tricks.

Last 2 weeks, my life upgraded to the next phase that is no. 5. Alhamdulillah, my newborn son has ‘cukup sifat’nya and he’s cute. Lolz. At first I just thought, OMG, I eventually have a child. It does not take too long for me to realize this is what my parents had when I was born. Then, the responsibility feeling grows and I need to equip not only him, but myself in preparation for what’s coming next. Gratefully, my father has given a good glance of reflection of what to do very well. Thanks to my parents, I appreciate you guys more now.

At first week, its never been such as hectic life than working on the day, studying on the night, taking care of the baby midnight until Subuh and rotate the cycle. Right now I can adapt as its become a routine when I can see the pattern and anticipate whats next. Alhamdulillah monetary is not a problem so far as we have made some saving and buying things. The only thing is I am in the middle of end of semester and there are examinations and paper submissions. I found in myself several hidden attributes as things become needed. I am extra fast, extra focus, extra efficient and extra thinking right now. Enough of that self-bragging, I am grateful to Allah and will take a very good care of what he has been given. ๐Ÿ˜‰

Surat Beranak – Check!

Tabung Haji dan Pendaftaran Haji – Check!

Takaful / Insurance coverage – Check!

That’s enough for this 2 weeks I think.. Finding baby sitter, business plan, and parenthood is next in 2014. 3 days more to go and lets hope its work. I pray my semi-passive’s sewaprojektor, passive’s propertyrental and my active work blessed this coming year. InsyaAllah.


next page next page close

Sudden Change In Property Plan

Assalamualaikum w.b.t.,

Suppose at this technological interconnected era, anyone at my current age (generation Y) are well aware of a good personal financial planning.

Owning a house is one of them.

Well enrolling into public sector makes me eligible for one more emergency line or ‘talian hayat’ as I can bypass 70% eligible loan for the third house as restricted by bank negara.

Uniquely, home loan finance from goverment are based on your basic salary with dedicated a set of eligible amount.

So, at early stage I was entitled for MYR255,000 on 2009. I have waited the amount to increase to a better affordable housing price range.

Below is the tablefor the eligibility.

image

Additional info: My salary incremented at around rm80 per year.

Based on that, can you tell me what can you conclude?ย 

Now that appreciation of properties suddenly rise, I wasn’t manage to get the row that I want.

Alhamdulillah, consequencely, a few things change suddenly, and it turns out my salary was incremented drastically and the final was during PM announcement of one year advance increment for all goverment servants.

At this point, I was ‘lifted’ suddenly and at a pretty good ‘row’, and considering the property appreciation, it might be the best time to use my talian hayat.

I have also calculated, even if I waited for 10 years, funnyly, I only manage to buy a property priced at RM420,000. Well, come to think of it, will you wait for your ‘JUSA’ just to buy a house at RM420,000? Take a look at the table above again if you did not believe me.

So, I have taken my talian hayat at this time just to grab another place for a living. Talian hayat such as this can only be used once in your lifetime.

Even I envy those who lived in outskirt, whoch they can buy a superb property at RM320,000, I am also grateful and hopefully I have make a good decision.

InsyaAllah. Do pray for me.


next page next page close

World local time yang aneh

Assalamualaikum w.b.t.,

Setakat ini, Alhamdulillah, daku telah diberi kesempatan untuk travel ke beberapa negara, termasuk beberapa lagi dalam schedule. Banyak yang telah kupelajari semasa berada diperantauan walaupun tidak lama.

Satu perkara menarik yang daku perhatikan ialah localtime negara tersebut berbanding dengan Malaysia. Antara banyak-banyak negara Asia seperti Indonesia, Singapura, Korea dan Jepun,, cuma satu negara ini masih mengelelirukan daku, iaitu Vietnam.

Semasa post ini dibuat, ayahku sedang berada di Vietnam dan akan kembali dalam masa beberapa jam sahaja lagi. Beliau meminta daku mengambilnya di Airport LCCT dalam masa 4 jam lagi.

Baiklah. Begini anehnya:

i. Pada waktu sekarang, localtime di Vietnam ialah 2.30 pm

ii. Manakala di Malaysia sekarang ialah 3.30 pm.

Bayangkan lokasi Vietnam dan Malaysia sekarang.

Sebetulnya, seperti Korea dan Jepun yang berada lebih timur dari Malaysia, mereka adalah sejam lebih awal dari Malaysia. Begitu juga dengan Vietnam yang terletak lebih timur daripada Malaysia. Ataupun seeloknya ia adalah lebih kurang sama dengan masa Malaysia, bukan perbezaan sehingga satu jam lewat.

1111_4_1

Dapat?

Kalau dapat bagus, kalau masih keliru, kita bayangkan sebegini. Antara Malaysia dengan Vietnam, siapa subuh dahulu? Mestilah Vietnam dahulu. Katakan waktu subuh Vietnam pukul 5 pagi, mestilah sebetulnya di Malaysia masih diulit mimpi, pukul 4 pagi masa tersebut. Akan tetapi, waktu sebenar localtime Malaysia ketika localtime Vietnam jam 5 pagi ialah 6 pagi.

Perhatikan peta dalam gambar di atas. Vietnam lebih ketimuran daripada Malaysia kan.

Jawapannya terdapat di bawah ini.

kl_localtime

Kuala Lumpur Localtime

vietnam_localtime

Ho Chi Minh Localtime

Data ini diambil daripada http://24timezones.com/. Perhatikan terdapat garisan berwarna putih tersebut yang melambangkan perbezaan masa. Malaysia dan Singapura telah memilih untuk berada di zone GMT + 8, manakala Vietnam (walaupun mereka lebih ketimuran) telah memilih untuk berada di zone (GMT + 7).

Oleh itu, mereka akan sentiasa awal sejam walaupun keadaan cuaca atau masa seolah-olah mereka lewat sejam. ๐Ÿ™‚

Perdebatan dan perkongsian pendapat ini berlaku antara daku dengan ayahku sebentar tadi. Jangan lupa Malaysia pernah juga melaraskan masa 3 kali sebelum ini, kata ayahku. Dan kelihatan fakta menyebut, sebenarnya ia lebih daripada 3 kali:

Period in use Time offset from GMT Name of Time (unofficial)
1 January 1901 – 31 May 1905 UTC+06:46:48 British Malayan Mean Time
1 June 1905 – 31 December 1932 UTC+07:00:00 Standard Zone Time
1 January 1933 – 31 August 1941 UTC+07:20:00 Daylight Standard Time
1 September 1941 – 15 February 1942 UTC+07:30:00 Daylight Standard Time
16 February 1942 – 12 September 1945 UTC+09:00:00 Tokyo Standard Time
13 September 1945 – 31 December 1981 UTC+07:30:00 Daylight Standard Time/Malaysia Standard Time
1 January 1982 โ€“ Present UTC+08:00:00 Malaysia Standard Time

Data diatas diperoleh daripada Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Time_in_Malaysia

Pada 31 Disember 1981, Malaysia pernah melaraskan jam localtime atau Waktu Piawai Malaysia kepada 30 minit awal iaitu kepada UTC + 8 sekarang. Waktu Piawai Malaysia sekarang adalah berdasarkan 5 jam atom SIRIM yang telah dilantik sebagai penjaga masa Malaysia pada 1 Jan 1990.


next page next page close

Combo pack! Doakan daku selamat tahun 2013

Assalamualaikum w.b.t.,

Sementara tiada mood kerja, dan ada mood menulis, ku updatekan jua perkara-perkara yang akan menjadi jurnalku. Hehe.

So, latest update, lets see… It’s been a very occupied months lately and will continues until end of the year.

I am grateful though in this life, although it has been a little bit hectic and busy in the early days, has never been easier through the end of the day.

I am also grateful that this life work as planned so far, Alhamdulillah..

So the combo were:

1. Daily Workload + 2. Daily Study

Then come up:

3. Weekend Biz

Then come up:

4. Future Baby

Then come up:

5. Daily additional workload as I will take my superior job

And those were effective simultaneously.

 

Luckily I have those helping hands around me, showing nothing to all those point above. ๐Ÿ™‚

Special thanks to wifey, jaju, ayep, apai, and all others that has given tremendous support, ideas, hands, legs, and keeping me ‘alive’ in my tiredness.

Lets’s hope it work as planned. ๐Ÿ™‚ InsyaAllah.

 

We never fail to plan (coz if we don’t, they said we plan to fail, lolz.) but the decision is Allah as he is the best planner.

 

Short story of the plan. Wifey has returned home since early this year. So, I didn’t plan to go anywhere this year. So, with a great opportunity from my very bestfriend, I enroll for continuing study for these 2 years. And to pick up fast, we took the same course as back to back is important to ensure stability of emotion, and discussion for understanding. There are a lot of wonderful plan in between which I should keep for myself without you, yes you, reader, planning to ruin it. Lolz.

Anyway, I wish all the best to you, reader, too.


next page next page close

Facebook email module via Heroku

At last, after a few days struggling, Alhamdulillah, now I can use Sendgrid (a cloud-based messaging system) with “swiftmailer” to send out email notifications about Tempahan Projektor via Heroku (cloud-based application that offer free https), in DCT’s Facebook’s SewaProjektor page.

The work is quiet tedious as “sendgrid-php”‘s Git submodule (https://github.com/sendgrid/sendgrid-php), was configured to received parameter without swiftmailer attached in “/SendGrid/Smtp.php”:

public function __construct($username, $password)
{
/* check for SwiftMailer,
* if it doesn't exist, try loading
* it from Pear
*/
if (!class_exists('Swift')) {
require_once 'swift_required.php';
}
call_user_func_array("parent::__construct", func_get_args());

I do not have PEAR module in my “heroku”, so the right path must be set out to original swiftmailer application’s file.

So, I de-attached the submodule sendgrid-php (as I cannot commit any changes to the branches directly to sendgrid’s git), and make a folder of my own ‘sendgrid-php-swift’ branch in my local heroku.

Then, I:
$git add sendgrid-php-swift/
$git commit -am “installing sendgrid-php-swift”
$git push heroku

and voila! It is working perfectly. ๐Ÿ˜‰

To call the email function using php, easily use:

Filename:myemail.php
include 'sendgrid-php-swift/SendGrid_loader.php';
$sendgrid = new SendGrid($SENDGRID_username, '$SENDGRID_password');
$mail = new SendGrid\Mail();
$mail->
addTo('$email')->
setFrom('$email2')->
setSubject($subject)->
setText($message)->
setHtml($htmlmsg);
$sendgrid->
web->
send($mail);

Best of luck. ๐Ÿ˜‰

P/S: i) https://blazing-sky-7775.herokuapp.com
ii) https://github.com/dzulaiman/sendgrid-php-swift/


next page next page close

Luggage scale

If you happen to travel, and even if it is for business, you still might buying some few things for someones, or some friends, or some families in Malaysia.

And because of that, luggage and baggage weight is one of the concern. If you travel by AirAsia, then you might need to worry much. If you travel by Mas, which I do have experience as business class passenger, then you might not worry too much. If you travel by any Airplane, you might need to worry as a precaution. So you see, estimating your luggage weight before going to the airport is important to avoid extra super stupid charge for your 3 extra kilo toys for your lovely kids. My electronic luggage scale is only cost around gbp8, close to myr40 at the time, with only weight 100gm to carry. It can scale from 50g up to more than 50kg.

So, you might happen to need one of this,


next page next page close

Redbull dan jem

Kaitan antara redbull dan ialah ialah mereka saling memerlukan. Terutama pada ketika perayaan dan cuti panjang.

Kenapa redbull dan jem? Jem bukanlah sejenis makanan yang sapu pada roti dan dipepilkan bersama, serta dicelup dengan air tea yang panas. Jem, yang mempunyai nama melayu iaitu sesak, amat sinonim dengan perjalanan jauh menentang highway belantara untuk mencapai destinasi kampung tercinta.

Sejak sekian lamanya daku tidak membuat perjalanan jauh berterusan, daku kemengantukan walaupun pada mulanya amatlah berkeyakinan.

Credit to my sister for introducing this power up drink to boost energy for a period of time. It works very well compared to normal plain water or sugar water.

At first, I try to denied the effect for myself, but then I found it rather useful and work in this kind of situation.

Daku juga pernah menyarankan seprang rakan untuk mencubanya kerana perjalanan pulang beliau jauh. Amat jauh dan meletihkan. Kelihatan beliau turut tertarik dengan penggunaan minuman booster for a short period of time tersebut kerana beliau akan eqip ia sebelum pulang ke kampung.

Kepada rakan2 sekalian, anda dicadangkan memiliki redbull dalam checklist sebelum memulakan perjalanan jauh. Siapa tahu anda mungkin memerlukannya. ๐Ÿ™‚


next page next page close

Panduan Papan Tanda Perkahwinan

Sebagai panduan kepada bakal pengantin hasil daripada pengalaman beta sendiri dan rakan-rakn, berikut ialah panduan untuk papan tanda perkahwinan yang terbaik:

1. Papan tanda sekurang kurangnya bersaiz A4.
2. Tulisan di papan tanda berskala besar
3. Kertas yang digunakan sebaiknya adalah berwarna yang bukan berwarna putih
4. Anak panah lebih besar digunakan
5. Jika perlukan nama ibu bapa, letakkan ia bersaiz sedikit kecil berbanding nama pengantin
6. Letakkan tarikh perkahwinan jika anda tidak bercadang mencabutnya
7. Letak papan tanda ditempat yang mudah dilihat semasa memandu dan semasa kenderaan berhenti.

Sekian, semoga ia mmbantu ๐Ÿ™‚


next pagenext page

Sikit-sikit lama-lama jadi bukit

1. Bukit yang dimaksudkan secara tradisionalnya ialah wang ringgit dan keseluruhan...
article post

Heirs

On my way to the office, while hearing the Al-Quran on hot fm radio which is unusual but...
article post

Senarai Taska di Putrajaya 2014

Assalamualaikum w.b.t para ibu bapa yang baru sahaja mendapat status atau bakal menjadi...
article post

Route to ICTP from Venezia Airport

It’s been a while since I need to use wifey laptop for work. At a glance something...
article post

Upgrading to Next Life Phase

There are many definitions and categorization for human phase of life. Stages of life are...
article post

Sudden Change In Property Plan

Assalamualaikum w.b.t., Suppose at this technological interconnected era, anyone at my...
article post

World local time yang aneh

Assalamualaikum w.b.t., Setakat ini, Alhamdulillah, daku telah diberi kesempatan untuk...
article post

Combo pack! Doakan daku selamat tahun 2013

Assalamualaikum w.b.t., Sementara tiada mood kerja, dan ada mood menulis, ku updatekan...
article post

Facebook email module via Heroku

At last, after a few days struggling, Alhamdulillah, now I can use Sendgrid (a...
article post

Luggage scale

If you happen to travel, and even if it is for business, you still might buying some few...
article post

Redbull dan jem

Kaitan antara redbull dan ialah ialah mereka saling memerlukan. Terutama pada ketika...
article post

Panduan Papan Tanda Perkahwinan

Sebagai panduan kepada bakal pengantin hasil daripada pengalaman beta sendiri dan...
article post